JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
PLCZSKHUROBGRSTR CĂUTAŢI-NE PE FACEBOOK

Liam Neeson, una dintre cele mai dure figuri de la Hollywood, salvat de cariera de actor

Taken 3

Liam Neeson este unul dintre cei mai iubiți și cunoscuți actori, nominalizat la premiile Oscar, BAFTA și la Globurile de Aur. Revista ”Empire” l-a inclus pe Neeson în top 100 cei mai sexy actori din istoria filmului și în top 100 vedete ale tuturor timpurilor.

Liam Neeson s-a născut pe 7 iunie 1952 în Irlanda de Nord. Și-a primit numele de la preotul comunității, deoarece părinții săi erau romano-catolici practicanți, chiar dacă în regiunea respectivă majoritari erau protestanții. Actorul mai are 3 surori. La vârsta de 9 ani, Neeson a început lecțiile de box la All Saints Youth Club, câștigând foarte multe titluri regionale. A renunțat la acest sport la 17 ani. În adolescență a apărut și interesul pentru actorie. Cu toate acestea, în 1971, Liam Neeson a început facultatea de Fizică și Informatică la Queen’s University Belfast. Aici și-a descoperit și talentul la fotbal fiind remarcat de Bohemian FC. Neeson a participat la un trial, însă nu i s-a oferit niciun contract.

După facultate, Neeson a avut diverse job-uri cum ar fi cel de operator stivuitoare sau șofer de camion. În 1976, Neeson s-a alăturat Lyric Players’ Theatre în Belfast, unde a jucat timp de 2 ani. În 1977, actorul a debutat în filmul ”Pilgrim’s Preogress”, jucând dublu rol, Iisus Hristos și un Evanghelist. În 1978, Neeson s-a mutat în Dublin unde i s-a propus să fie parte dintr-un alt proiect de teatru. În 1980, producătorul de film John Boorman l-a văzut pe scenă și i-a oferit rolul lui Sir Gawain în filmul ”Excalibur”. După acest film, Neeson s-a mutat la Londra, unde a continuat să joace, dar în producții cu buget mic. A fost și perioada relației cu actrița Helen Mirren, pe care a cunoscut-o în timpul filmărilor pentru ”Excalibur”.

Între 1982 și 1987, Neeson a apărut în mai multe filme, alături de Mel Gibson, Anthony Hopkins, Robert De Niro și Jeremy Irons. A fost practic momentul de creștere în cariera sa. Actorul a fost guest-star în sezonul 3 al serialului Miami Vice, iar apoi a ales să se mute la Hollywood, pentru a avea parte de proiecte mai interesante.

Un moment cheie în cariera lui Liam Neeson a fost acela în care regizorul Steven Spielberg i-a oferit rolul lui Oskar Schindler în filmul ”Schindler’s  List”. I-au fost concurenți Mel Gibson și Warren Beatty, dar Neeson a obținut rolul în decembrie 1992. Pentru acest rol a fost nominalizat la Premiile Oscar, iar filmul a câștigat premiul pentru Cea Mai Bună Imagine. Tot pentru această apariție, actorul a primit nominalizări și la BAFTA și Globurile de Aur. Din acest punct, Neeson a devenit actor de rol principal indubitabil!

În 1993, Neeson a întâlnit-o pe actrița Natasha Richardson, în timp ce juca pe Broadway în ”Anna Christie”. S-au căsătorit pe 3 iulie 1994 și au împreună doi fii. În Octombrie 1998, cei doi soți au câștigat 50.000 de lire după ce au dat în judecată Daily Mirror pentru că ziarul susținea că Liam și Natasha au probleme în căsnicie. Banii au fost donați. Din nefericire, pe 18 martie 2009, Natasha Richardson a murit în urma unei lovituri severe la cap suferite la schi. După acest moment tragic, Neeson a început să bea destul de mult. Cariera a fost cea care l-a salvat. ”Am primit mai multe roluri importante și am simțit că este momentul să mă schimb”, a povestit actorul. De fapt, fumător înrăit în tinerețe, Liam Neeson a renunțat la țigări în 2003 tot datorită filmelor. La acel moment filma pentru ”Love Actually”.

Un bărbat puternic, dur, atât pe ecran, cât și în viața reală, Liam Neeson are totuși unele temeri serioase. Cea mai importantă - frica de înălțime. ”Amețesc și dacă sunt pe un covor ceva mai gros”, glumește actorul pe care îl puteți urmări la FilmBox Premium în unul dintre filmele sale de referință. ”Taken 3” (”Teroare în LA”) este luni, 22 aprilie, de la ora 21:00.

  • Distribuie pe:
    Facebook Google Bookmarks 

TOP CATEGORII